Eenzaamheid: Wat is dat?

Eenzaamheid wordt vaak besproken met een focus op ouderen, maar dat eenzaamheid ook een probleem kan vormen onder kinderen en adolescenten wordt nog altijd onderschat. Het wordt tijd het taboe rond eenzaamheid te doorbreken. Maar… wat is eenzaamheid eigenlijk?

Wat is eenzaamheid?

Eenzaamheid wordt in academisch onderzoek gedefinieerd als ‘de onaangename emotionele reactie op een discrepantie tussen iemands werkelijke en gewenste sociale netwerk’. Het is dus een gemis dat je ervaart in je sociale relaties. Belangrijk hierbij is (1) dat eenzaamheid altijd negatief is en (2) dat eenzaamheid een subjectieve beleving is (niet iedereen voelt zich even eenzaam onder dezelfde sociale omstandigheden, zoals het aantal vrienden). Het is iets anders dan ‘alleen zijn’. Je kunt je bijvoorbeeld ook eenzaam voelen als er veel mensen om je heen zijn.

Is eenzaamheid nu zo erg?

Iedereen is wel eens eenzaam. Dat kan een tijdje moeilijk zijn, maar vaak gaat het weer over en vind je aansluiting bij anderen. Bij sommige kinderen en jongeren blijft het eenzame gevoel echter aanhouden. Aanhoudende eenzaamheid haalt je zelfvertrouwen naar beneden en kan veel negatieve gevolgen hebben, zoals depressieve klachten en alcohol misbruik. Je een keer eenzaam voelen hoeft dus niet zo erg te zijn, maar bij aanhoudende gevoelens van eenzaamheid is het van belang tijdig in te grijpen. Of, zoals Bond zonder Naam schrijft: “Eenzaam zijn mag. Voor even.” (http://www.erbij.be/).

Advertenties

Een Reactie op “Eenzaamheid: Wat is dat?

  1. Pingback: Eenzaamheid bij kinderen en jongeren: Moeten we ons zorgen maken? | Opgroeien·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s