Yves Liégeois wil ons DNA

Een onthutsend bericht op de radio dit weekend…
De Antwerpse procureur-generaal, Yves Liégeois, wil “preventief” DNA-materiaal verzamelen van pasgeboren baby’s en nieuwkomers, om zo sneller en gemakkelijker misdaden te kunnen oplossen.

Yves Liégeois

Ik zou het een goede evolutie vinden om bij elke pasgeboren baby en bij iedereen die dit land binnenkomt, DNA­-materi­aal te verzamelen. Dat zou een grote stap vooruit zijn voor de opheldering van misdrijven. Uiteraard moeten er dan strikte wettelijke criteria komen over het gebruik van DNA­-gegevens. (…) Ik zeg dat niet om te lachen. Je hebt toch ook een dossier bij de huisarts. Uw vingerafdruk komt binnenkort in de chip van uw elektronische identiteitskaart. Dat is toch allemaal hetzelfde. In sommige landen kan het trouwens al. Een databank met al het DNA zou heel wat onderzoeken veel gemakkelijker maken.”Yves Liégeois http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/regio/antwerpen/belga_20131116_neem_dna_van_pasgeboren_baby%2527s_

Dit is een thema dat me nauw aan het hart ligt, omdat wij binnen het STRATEGIES-onderzoek werken met DNA materiaal van jongeren. Om het samenspel tussen de genetische achtergrond van jongeren en de omgeving waarin zij opgroeien (gen-omgevingsinteractie) te kunnen nagaan, werd aan meer dan 1000 jongeren gevraagd een kleine tube te vullen met speeksel.

bron: blog.dnagenotek.com

bron: blog.dnagenotek.com

De meeste jongeren vonden het vooral een “eikes” vieze bedoening, maar sommigen (en ook vooral hun ouders) stelden ons sceptische vragen over wat er met het speeksel zou gebeuren, wie er toegang tot zou hebben, enzovoort. Uiterst begrijpelijk en terecht! We hebben het recht te weten waar onze persoonlijke gegevens worden opgeslagen, wie er toegang tot heeft en met welk doel ze kunnen geraadpleegd worden.
Het was daarom erg belangrijk dat we de deelnemende jongeren en hun ouders konden geruststellen. Wij zijn als onderzoekers gebonden aan de strenge richtlijnen van de ethische en privacycommissie die erop toeziet dat alle gegevens uiterst anoniem en veilig worden bijgehouden en onder geen beding worden doorgegeven aan derden.

Database

Maar welk toekomstbeeld hebben we als we “gedwongen” DNA van elk individu zouden afnemen en bewaren in een database die kan gebruikt worden door allerlei overheidsinstellingen, justitie, onderzoek, etc, al dan niet onder controle van een hogere instantie. Dit is een heel andere kwestie dan het vrijwillig en anoniem doneren van speeksel in dienst van onderzoek en wetenschap.

Het roept zoveel vragen bij me op… Welke persoon/instantie is capabel om zo’n gevoelige en belangrijke databank te beheren? Wat als er iets misloopt met die databank? Als per ongeluk DNA wordt gekoppeld aan een verkeerde persoon? Wordt die persoon dan veroordeeld voor een misdaad die hij niet heeft gepleegd? En wat met hackers die met ons DNA aan de haal gaan en het bezorgen aan de hoogst biedende?

Doemscenario’s? Ik denk persoonlijk dat we nog niet rond zijn in dit debat om zulke drastische beslissingen te nemen als de Antwerpse procureur generaal voorstelt, maar het doet ons wel stilstaan wij de ethische dilemma’s die ermee samenhangen. En dat is ongetwijfeld een goede zaak!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s