Eenzaamheid Meta-Analyse #1

Zijn jongens nu meer eenzaam, of meisjes? Hangt eenzaamheid samen met depressie? En met sociale angst? Zijn jongeren met een chronische ziekte meer eenzaam dan andere jongeren? En jongeren die gepest worden?

Dit zijn allemaal vragen waar al onderzoek over bestaat, maar de antwoorden op deze vragen zijn niet altijd eenduidig. Soms wordt bijvoorbeeld een zwakkere samenhang gevonden tussen eenzaamheid en depressie, soms een sterkere. In sommige onderzoeken lijken de jongens meer eenzaam, terwijl in andere onderzoeken de meisjes juist eenzamer lijken.

Deze verschillen kunnen door allerlei dingen komen. Bijvoorbeeld omdat de deelnemers in het ene onderzoek wat ouder waren dan in het andere onderzoek. Omdat de onderzoeken in verschillende landen zijn uitgevoerd. Omdat er verschillende vragenlijsten zijn gebruikt. Omdat..

Tijdens mijn doctoraat ga ik op zoek naar antwoorden op dit soort vragen. Hoe? Met een meta-analyse! Een wat? Een meta-analyse.

???????????????????????????????

Wat is dat, een ‘meta-analyse’?

Een meta-analyse is eigenlijk een soort samenvatting van de onderzoeken die tot nu toe gedaan zijn. Maar is dat wel nuttig, zo’n herhaling van gedane zaken? Jazeker!

Een onderzoek is altijd gebaseerd op een steekproef (een selectie), nooit op bijvoorbeeld alle Belgische jongeren (stel je voor!). Daarom zijn de resultaten van een onderzoek altijd onderhevig aan toeval. Soms zitten er in een onderzoek bijvoorbeeld jongeren die erg eenzaam zijn, waardoor het gemiddelde iets hoger kan liggen dan bij een ander onderzoek.

In een meta-analyse neem je verschillende onderzoeken samen die hetzelfde onderzocht hebben. Op die manier baseer je je resultaten dus niet op één onderzoek met bijvoorbeeld 200 jongeren, maar misschien wel op 10 onderzoeken met elk 200 jongeren (dat zijn dan 2,000 jongeren!).

Hoe doe je dat, een ‘meta-analyse’?

Wordt vervolgd!

Advertenties

2 Reacties op “Eenzaamheid Meta-Analyse #1

  1. Pingback: Eenzaamheid Meta-Analyse #2 | Opgroeien·

  2. Pingback: Eenzaamheid bij kinderen en jongeren: Moeten we ons zorgen maken? | Opgroeien·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s