Pecha Kucha: kort maar krachtig!

Twintig slides. Twintig seconden per slide. Automatisch, geen ontkomen aan.

Pecha Kucha, een korte en krachtige vorm van presenteren die is komen overwaaien uit de wereld van de architectuur in Tokio en nu ook bij ons een sterke opmars maakt in de wetenschappelijke en bedrijfswereld. Vertel je verhaal in 6 minuten en 40 seconden (20×20), een boeiende race-tegen-de-klok presentatie die men niet snel zal vergeten.

Key to success…

De grootste sterkte van Pecha Kucha zit in de impact. Als ze goed is opgebouwd, hangt je publiek een zestal minuten aan je lippen en blijft je boodschap nog lang nazinderen. Een aantal tips op een rijtje om je Pecha Kucha onvergetelijk te maken.

  • Je slides: minder tekst, meer beelden. De focus ligt op wat je vertelt, dus de slides zijn slechts illustratief. Probeer daarom zo weinig mogelijk tekst op je slides te zetten, maar zoek naar de juiste beelden om je verhaal te ondersteunen.
  • Je uitleg: beter te weinig dan teveel. Als je teveel wilt vertellen op 20 seconden riskeer je over je tijd te gaan, wat erg lastig is om weer in te halen. Kies dus zorgvuldig je woorden en oefenen, oefenen en nog eens oefenen!
  • Je houding: charisma. Een Pecha Kucha is meer ‘performance’ dan een klassieke presentatie. Geloof in jezelf en je verhaal. Verkoop je boodschap met grapjes, anekdotes en metaforen.

Gemakkelijker gezegd dan gedaan…

De grondige voorbereiding is ook net een mogelijke struikelblok van een Pecha Kucha presentatie. Je moet op voorhand selecteren welke informatie je wilt vertellen en je tekst nauwkeurig instuderen. Het belangrijkste nadeel is dan ook het verlies aan flexibiliteit.

  • Weinig spontaan. Een ingestudeerd praatje is weinig spontaan en omdat de slides automatisch wisselen heb je niet de mogelijkheid hiervan af te wijken.
  • Geen interactie. Discussies, opmerkingen en vragen van je publiek moeten wachten tot na je presentatie, omdat onderbrekingen je tijdschema volledig in de war gooien.
  • Zenuwslopend. Het strakke karakter van Pecha Kucha brengt de nodige stress met zich mee. Durf jij de uitdaging aan te gaan? Oefening baart kunst!

Kijk verder dan je neus lang is…

Wie een beetje creatief is, kan Pecha Kucha gebruiken in tal van situaties waar men op een zo kort mogelijke tijd een zo goed mogelijk beeld van iets of iemand dient te krijgen.

  • Sollicitaties. Via Pecha Kucha kan je jezelf voorstellen op een dynamische manier die indruk maakt. Wees maar gerust dat ze je nog zullen herinneren na een drukke dag vol kandidaten.
  • In de klas. Op zoek naar een boeiend alternatief voor klassieke spreekbeurten? Pecha Kucha daagt jongeren uit zich te beperken tot de essentie en verrassend uit de hoek te komen.
  • Speeddate. Een snelle kennismaking met collega’s, verschillende brainstormideeën, potentiële klanten, enzovoort. Binnen een paar minuten heb je zicht op de kern van de zaak.

Wil je meer weten over Pecha Kucha?

De officiële website met talloze voorbeelden en het opzet van Pecha Kucha Nights: http://www.pechakucha.org/

Handige tips en aandachtspunten voor het voorbereiden en geven van een pecha kucha presentatie: http://mwortel1.wordpress.com/hoe/

Het gebruik van pecha kucha op school en in de les: http://www.kuleuven.be/thomas/page/pecha-kucha-in-de-godsdienstles/

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s