Eenzaamheid is van iedereen

Eenzaamheid is van iedereen! Het een groot maatschappelijk probleem en niet alleen omdat langdurige eenzaamheid verhoogde ziektekosten met zich mee brengt. Want willen we niet het liefst een samenleving waarin iedereen er voor elkaar is?

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid (maar hopelijk niet alleen dan) slaan we de handen ineen en strijden we samen tegen eenzaamheid. De Week tegen Eenzaamheid wordt georganiseerd van 25 september t/m 4 oktober op initiatief van Coalitie Erbij (zie voor meer informatie en activiteiten www.samentegeneenzaamheid.nl). Goed opgelet, deze week bestaat inderdaad uit 10 dagen.

lonelinessb

         Eenzaamheid: Is dat niet alleen iets voor ouderen?

Nee! Iedereen kan vereenzamen. Lees bijvoorbeeld maar eens  het verhaal van Marthe (9 jaar) op www.erbij.be/nl-BE/portretten/marthe/. Van de 7 tot 12-jarigen voelt 20% zich soms of vaak eenzaam. Op zich is eenzaamheid niet per definitie ‘iets slechts’. Net zoals een hongergevoel ons waarschuwt dat we op zoek moeten naar eten, waarschuwt een eenzaamheidsgevoel ons dat er iets fout gaat op sociaal gebied en dat we weer op zoek moeten naar connecties met anderen. Net zoals een hongergevoel helpt een eenzaamheidsgevoel ons dus te overleven. En nee, dit is niet overdreven. Mensen die zich niet eenzaam voelen zijn minder snel ziek en leven ook langer. Die kans is te vergelijken met die van niet-roken (Holt-Lunstad, Smith, & Layton, 2010). De overlevingskans is zelfs hoger dan die van bekende risicofactoren zoals overmatig alcohol gebruik en obesitas. Het is dus eigenlijk wel verwonderlijk dat er nog maar zo weinig aandacht is voor eenzaamheid.

loneliness2b

 

 

 

Wat is eenzaamheid eigenlijk?

Eenzaamheid is een onaangenaam gevoel dat ontstaat als je iets mist in je sociale relaties. Je kunt ontevreden zijn over het aantal relaties dat je hebt, maar het kan ook zijn dat je niet tevreden bent over de kwaliteit van de relaties die je hebt. Het is dus iets anders dan alleen zijn! Je hoeft je niet altijd eenzaam te voelen als je alleen bent en je kunt je best eenzaam voelen als je in een groep bent.

Er worden vaak twee soorten eenzaamheid onderscheiden: sociale en emotionele eenzaamheid. Sociale eenzaamheid, of groepseenzaamheid, is dat je het gevoel hebt dat je netwerk ontoereikend is. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat je niet bij een groep leeftijdsgenoten hoort of je voelt je niet thuis in de samenleving. Emotionele eenzaamheid, of dyadische eenzaamheid, is het gevoel dat je geen hechte, intieme relatie met iemand anders hebt. Je hebt bijvoorbeeld het gevoel dat de kwaliteit van je relatie met je ouders, je beste vriend(in) of je partner onvoldoende is.

lonely adolescentb

 

 

 

 

En nu?

Nu is het tijd om samen tegen eenzaamheid te strijden. Laat eenzaamheid niet van niemand zijn! Een allereerste belangrijke stap hierbij is het bespreekbaar maken van eenzaamheid. Praat erover en vraag ernaar! Een aantal gesprekstips (www.samentegeneenzaamheid.nl):

 1. Wees een OEN (open, eerlijk, nieuwsgierig)
 2. Gebruik LSD (luisteren, samenvatten, doorvragen)
 3. Laat je OMA thuis (oplossingen, meningen, adviezen)
 4. Gebruik NIVEA (niet invullen voor een ander)

Voel jij je eenzaam? Praat erover! Iedereen voelt zich wel eens eenzaam, daar hoef je je niet voor te schamen. Praat erover met je ouders, spreek een leerkracht aan, bel eens met Awel (www.awelvzw.be) of neem contact op met het CLB of CAW (www.caw.be) bij jou in de buurt. Ook op internet vind je informatie en tips over eenzaamheid. Enkele tips (www.eenzaam.nl):

 • Maak een lijstje van oude contacten die verwaterd zijn. Misschien kun je iemand bellen of mailen.
 • Zijn er mensen met wie je een oppervlakkig contact hebt dat je zou willen verdiepen? Praat dan eens over wat je de laatste tijd bezighoudt en vraag eveneens de ander daar naar.
 • Oefen jezelf in ‘small talk’ (praatje over koetjes en kalfjes) bij het boodschappen doen, op school of bij de sportclub. Maak zo contact met mensen in de buurt.
 • Durf hulp te vragen. Mensen doen vaak graag iets voor een ander, zeker als het niet te groot is.

Meer informatie?

 

BondZonderNaam Poster Eenzaamheid

Advertenties

6 Reacties op “Eenzaamheid is van iedereen

 1. Duidelijk artikel Marlies, prettig te lezen! En zo is het niet erg om een OEN te zijn. Het is dus juist goed om LSD te gebruiken. Nivea gebruikte ik al met regelmaat en OMA kan ik al jaren niet meer mee nemen. Groetjes Pa.

 2. Mooi artikel Marlies! Ik kijk uit naar je volgende blog!

  Gr, Jet

 3. Pingback: Eenzaamheid Meta-Analyse #2 | Opgroeien·

 4. Pingback: Eenzaamheid bij kinderen en jongeren: Moeten we ons zorgen maken? | Opgroeien·

 5. Pingback: De aanpak van eenzaamheid | Opgroeien·

 6. Pingback: De aanpak van eenzaamheid › Opgroeien·

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s