De Kolibrie: Inloophuis voor chronisch zieken

Logo kolibrieChronische ziekte is een veelvoorkomend probleem in de 21e eeuw. Dankzij de medische vooruitgang overleven meer mensen ziektes waaraan men vroeger stierf. Echter, vele ziektes kunnen niet volledig genezen worden, waardoor steeds meer mensen te maken krijgen met een chronische ziekte/aandoening, denk bijvoorbeeld aan kanker en diabetes.

Een dergelijke chronische ziekte brengt allerlei uitdagingen met zich mee en heeft dan ook gevolgen voor iemands dagelijks leven. Patiënten moeten regelmatig op controle bij artsen, moeten medicatie nemen, hun levensstijl aanpassen enzovoort. Iemand met kanker kan bijvoorbeeld niet meer gaan werken omwille van vermoeidheid na intense chemotherapie. Bijgevolg moeten mensen leren omgaan met hun chronische ziekte en het een plaats geven in hun leven, wat niet altijd evident is. Daartoe is toegankelijke zorg vereist die zowel focust op medische als op niet-medische aspecten, bijvoorbeeld psychosociale aspecten, van de zorg voor mensen met een chronische ziekte.

Het inloophuis De Kolibrie wil een toegankelijke plaats zijn voor mensen met een chronische ziekte en hun omgeving, waarbij er niet gefocust wordt op medische aspecten, maar wel op niet-medische aspecten van de zorg. Mensen kunnen gewoon in en uit lopen en kunnen langskomen voor een praatje of een koffie, om lotgenoten te ontmoeten, om informatie te krijgen… Heel concreet betekent dit dat het inloophuis elke weekdag vrijblijvend open is tussen 9u en 18u (donderdag tot 21u). Wekelijks vinden er ook informatiesessies, workshops en andere activiteiten plaats waar mensen vrij en (meestal) gratis aan kunnen deelnemen. Er wordt daarbij steeds vertrokken vanuit de sterktes en krachten van iedere persoon, welke trachten gestimuleerd te worden via de verschillende activiteiten en het lotgenotencontact. Concrete informatie over deze activiteiten kan u vinden op de facebookpagina: https://www.facebook.com/Inloophuis-De-Kolibrie-124375937913136/?fref=ts.

De Kolibrie wilt dus laagdrempelige en goedkope zorg bieden aan mensen met verschillende chronische ziektes en hun omgeving (partner, kinderen, ouders …). Het maakt daarbij deel uit van de overkoepelende vereniging Carevita, dat naast het inloophuis De Kolibrie, ook bestaat uit het praktijkcentrum De Kern (opening voorzien najaar 2016).

Meer informatie kan u vinden op de website van Carevita of De Kolibrie.Toegankelijk

www.carevita.be

www.inloophuisdekolibrie.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: