De aanpak van eenzaamheid

Samen zijn
Is sterker dan de sterkste storm
Gekleurder dan ’t grauwe om ons heen
Want samen zijn
Ja samen zijn
Dat wil toch iedereen

(Paul de Leeuw, Samen zijn)

lonelinessc

Iedereen heeft behoefte aan sociaal contact, aan relaties met anderen. Wanneer je het idee hebt dat er iets mist in die relaties, bijvoorbeeld omdat je vindt dat je te weinig relaties hebt of omdat die relaties niet van voldoende kwaliteit zijn, voel je je eenzaam. Eenzaamheid die lang aanhoudt, wordt ook wel chronische eenzaamheid genoemd en heeft allerlei negatieve gevolgen, zoals schoolse problemen, depressies en zelfmoordgedachten. Chronisch eenzame kinderen en jongeren hebben daarom hulp nodig, maar…

Wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid?

We weten nog te weinig over wat nu werkt in de aanpak van eenzaamheid, maar veel van wat we al wel weten werd afgelopen september mooi samengebundeld in een kennisdossier van Movisie (een kennisinstituut en adviesbureau voor het sociaal domein). Met dit ‘Wat werkt’-dossier wil Movisie “overheden, professionals en burgers ondersteunen bij het succesvol verminderen van eenzaamheid”. De meeste informatie in dit dossier verwijst naar volwassenen en ouderen, maar ook voor kinderen en jongeren staan er belangrijke lessen in.

temp

Afstemmen op type eenzaamheid

Zo kun je in het dossier lezen dat er verschillende soorten eenzaamheid zijn. Je kunt eenzaamheid ervaren in de relatie met je vader of moeder of juist een groep vrienden missen. Je kunt ervaren dat je te weinig relaties hebt, maar ook dat de kwaliteit van je relaties onvoldoende is. Zo kun je veel vrienden hebben, maar als je ervaart dat de kwaliteit van die vriendschappen niet voldoende is, kun je je toch eenzaam voelen. Alleen een toename in het aantal vrienden hoeft er dus niet voor te zorgen dat je je minder eenzaam voelt. Toch is juist het vermeerderen van het aantal sociale contacten waar veel interventies zich op dit moment op richten.

Eenzaamheid Loneliness

Ingaan op negatieve interpretaties en verwachtingen van sociale situaties

Het lijkt erop dat vooral interventies gericht op sociale cognities (de manier waarop we over sociale situaties nadenken) effectief zijn. In een vorig blogbericht legden we al uit dat mensen die zich eenzaam voelen vaker automatische, negatieve of foutieve opvattingen over zichzelf en anderen hebben dan mensen die zich niet eenzaam voelen. Op een andere manier leren kijken naar sociale situaties en het leren veranderen van negatieve gedachten in meer positieve gedachten, is een belangrijk aanknopingspunt voor de aanpak van eenzaamheid.

De aanpak van eenzaamheid

We weten dus steeds meer over wat werkt bij de aanpak van eenzaamheid. Dé oplossing bestaat niet en het lijkt erop dat verschillende mensen baat hebben bij verschillende soorten hulp. We zijn er nog niet, maar er komt steeds meer kennis en er worden steeds vaker interventies ontwikkeld. Onderzoek naar de effectiviteit van deze interventies kan ons belangrijke inzichten opleveren over welke elementen voor welke kinderen en jongeren werken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s