13 reasons why… to live: de BackUp app van de Zelfmoordlijn

Het is hip en vooral heel controversieel. De nieuwe Netflix-serie 13 Reasons Why waarin het hoofdpersonage Hannah Baker aan de hand van 13 cassettebandjes 13 redenen vertelt waarom ze beslist uit het leven te stappen. Met name het expliciet in beeld brengen van deze laatste daad maakt van deze serie de laatste weken een veelbesproken thema. Hoogste tijd om de aandacht even te richten op het andere eind van het spectrum.

Enkele weken geleden werd de thematiek zelfdoding al eens besproken in de blog Suïcide: Door de ogen van een beginnende hulpverlener. Centraal uitgangspunt in deze blog was het durven stellen van de vraag: ‘Denk je soms aan zelfmoord?’ Maar wat als het antwoord ja is? Wat als jijzelf of iemand uit je omgeving inderdaad rondloopt met gedachten rond zelfdoding?

Velen kennen wel de verwijzing naar het gratis nummer 1813 en de website van de Zelfmoordlijn die steeds berichtgeving rond de thematiek zelfmoord vergezelt. Inspelend op de technologische veranderingen binnen de maatschappij is er naast deze gebruikelijke kanalen nu ook de app BackUp ontwikkeld. BackUp is een mobiele applicatie die tot doel heeft om personen met zelfdodingsgedachten te helpen een crisis te voorkomen of te overbruggen. Om hen daarbij te ondersteunen, voorziet de app vijf tools: Mijn BackUps, BackUp Kaarten, BackUp Box, Safety Plan en BackUp Zijn.

Onder Mijn BackUps kan men directe links plaatsen naar de contactgegevens van belangrijke personen, bijv. een vriend, familielid, hulpverlener … die gezamenlijk een netwerk vormen waarop de persoon kan terugvallen. Aan de hand van verschillende icoontjes wordt bovendien een onderscheid gemaakt tussen gewone contacten, hulpverleners en noodnummers. Dit zorgt ervoor dat de persoon tijdens een crisis snel en overzichtelijk toegang heeft tot personen uit zijn/haar netwerk. Daarnaast is er ook de mogelijkheid om op voorhand een sms op te stellen voor een specifiek contact zodat op het moment van een crisis de sms zelf niet meer opgesteld dient te worden en direct verzonden kan worden.

Onder BackUp kaarten kan men steekkaarten opstellen voor moeilijke situaties die geregeld voorvallen om ze enerzijds te herkennen en anderzijds om ermee om te gaan. Zo zijn concrete gedachten aan zelfdoding en zelfverwonding soms makkelijker te herkennen dan gevoelens van hevige rusteloosheid en vragen ze bovendien vaak om een andere aanpak. De steekkaarten geven een houvast om een onderscheid te maken tussen deze verschillende moeilijke momenten en voorzien handvaten om afleiding te zoeken en de controle over zichzelf terug te vinden. Daarnaast geven ze ook de mogelijkheid om situaties te expliciteren die heel alarmerend zijn en/of deze van de verwijzing te voorzien naar de andere tools zoals ‘contacteren van een BackUp’ of ‘doorloop Safety Plan’.

Niet elke moeilijke situatie vraagt de directe aanwezigheid van of contact met een BackUp of andere persoon. De BackUp Box kan men beschouwen als een rugzak waarin je allerlei zaken (foto’s, muziek, herinneringen … ) kunt plaatsen die je helpen herinneren wat je belangrijk in het leven vindt, waar je gelukkig, rustig of hoopvol van wordt, toekomstige gebeurtenissen waar je naar uitkijkt … Net als de vorige tools en de app in het algemeen is ook deze BackUp Box onderverdeeld en overzichtelijk weergegeven aan de hand van verwijzende icoontjes. Bijzonder aan de BackUp Box is dat BackUps (personen uit het netwerk) toegang kunnen krijgen tot de BackUp Box. Voor iemand die zich in een moeilijke periode bevindt en die het leven niet meer de moeite waard vindt of hiermee worstelt, kan het bijzonder moeilijk zijn om überhaupt iets in de BackUp Box te plaatsen. BackUps kunnen dan een waardevolle ondersteuning zijn door items voor te stellen en door te sturen naar de BackUp Box of samen op zoek te gaan.

Voor acute crisissituaties voorziet de app ten slotte een Safety Plan. Aan de hand van zes te doorlopen stappen kan de persoon een crisis op een op hem/haar afgestemde manier overbruggen.

De app is echter niet enkel ontwikkeld voor personen die worstelen met zelfdodingsgedachten, maar heeft tevens ook een tool voor personen die geconfronteerd worden met personen met zelfdodingsgedachten in hun omgeving. Onder BackUp Zijn worden onder andere concrete tips en richtlijnen gegeven over wat men best wel en niet doet.

Zoals aangegeven door de Zelfmoordlijn zelf is de app geen vervanging voor professionele hulpverlening. Ze kan echter wel een hulpmiddel zijn naast andere begeleiding of een eerste stap in het zoeken van hulp. Doordat de verschillende tools van de app geheel persoonlijk kunnen worden ingevuld, zijn de mogelijkheden niet beperkt tot personen met zelfdodingsgedachten, maar is het ook een mogelijke houvast voor personen die door een moeilijkere periode gaan of personen met zelfverwondingsgedrag en/of -gedachten.

Meer informatie over de app is terug te vinden op de website https://www.zelfmoord1813.be/backup. Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan ook steeds terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op de website www.zelfmoord1813.be.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s