Waarom jongeren met vrienden toch eenzaam kunnen zijn

De meeste jongeren zitten op school, in een klas met leeftijdsgenootjes. Velen zijn lid van een sportclub of vereniging. Jongeren zijn minder vaak alleen dan ouderen, maar kunnen zich net zo eenzaam voelen. Hoe kan dat?

Eenzaamheid is een pijnlijk gevoel dat ontstaat als je minder, of minder goede sociale contacten hebt dan je graag zou willen. Eenzaamheid is dus iets anders dan alleen zijn. Je hoeft je niet eenzaam te voelen als je alleen bent. En je kan je best eenzaam voelen terwijl je met andere mensen bent, bijvoorbeeld in de klas of op een feestje. Alleen zijn is een situatie, maar eenzaamheid is een gevoel.

Loneliness8Free

 

Maar hoe kun je veel vrienden hebben en toch eenzaam zijn?

Eenzaamheid ontstaat bij een verschil tussen wat je hebt en graag zou willen hebben. Het kan dan gaan om het aantal vrienden, maar belangrijker nog is de kwaliteit van die vriendschappen. Iemand kan dus veel vrienden hebben, maar toch eenzaam zijn als de kwaliteit van die vriendschappen als te laag of oppervlakkig wordt ervaren.

Een andere verklaring is dat er verschillende soorten eenzaamheid bestaan. In een recente studie onder ongeveer 1.800 Vlaamse jongeren, zagen we dat jongeren eenzaamheid kunnen ervaren in relatie met hun ouders, maar ook in relatie met hun leeftijdsgenoten. Julie heeft bijvoorbeeld goede vriendinnen, maar mist een hechte band met haar moeder. Met andere woorden, het is in de relatie met haar moeder, en niet in de relatie met haar vriendinnen, dat Julie eenzaamheid ervaart.

Een derde verklaring is te vinden in een andere recente studie, onder bijna 300 Vlaamse jongeren. Deze studie keek specifiek naar ervaringen van eenzaamheid in relatie met leeftijdsgenoten. Ook in deze studie vonden we dat er verschillende soorten eenzaamheid bestaan. Zo kunnen jongeren eenzaamheid ervaren in relatie tot een groep leeftijdsgenoten, zoals een vriendengroep. Maar ze kunnen ook eenzaamheid ervaren in relatie tot een specifieke persoon, zoals een beste vriend of vriendin. In het eerste geval gaat het om het gevoel dat je onvoldoende opgenomen wordt in de groep. In het tweede geval gaat het om het gevoel een diepgaande, hechte relatie met iemand te missen. Jana is bijvoorbeeld tevreden met haar vriendgroep en gaat regelmatig samen met hen iets leuks doen. Toch mist ze een goede vriendin waarmee ze alles kan bespreken en voelt ze zich vaak eenzaam.

loneliness4Free

Julie en Jana hebben vrienden, maar zijn toch eenzaam. Zijn meisjes eenzamer dan jongens?

Nee. Hoewel vaak nog gedacht, veegde recent onderzoek deze mythe van tafel. Deze grootschalige studie gebaseerd op bijna 400.000 mannen en vrouwen, van kinderen tot ouderen, uit 45 landen toonde aan dat mannen en vrouwen even eenzaam zijn.

Niet alleen ouderen, maar ook jongeren kunnen zich dus eenzaam voelen. Ook als ze vrienden hebben. En dat geldt voor zowel jongens als meisjes. 

Een gedachte over “Waarom jongeren met vrienden toch eenzaam kunnen zijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s