Coming soon: Groot nationaal onderzoek naar de job van (school)psychologen en orthopedagogen

De voorbije jaren zijn er heel wat vernieuwingen geweest in het Vlaamse onderwijs. Zo werd bijvoorbeeld het M-decreet ingevoerd en werden er ondersteuningsnetwerken uitgebouwd om begeleiding op maat te kunnen voorzien voor leerlingen en schoolteams. Volgend schooljaar zullen er opnieuw grote veranderingen plaats vinden: de hervorming van het secundair onderwijs gaat van start en het nieuwe decreet rond leerlingenbegeleiding zal in werking treden. Net als in Vlaanderen heeft ook in de Franse en de Duitstalige Gemeenschap het onderwijs de voorbije jaren niet stilgestaan.

Al deze vernieuwingen veroorzaken heel wat onrust in het werkveld, maar bieden tegelijkertijd ook nieuwe kansen. Om die kansen niet onbenut te laten, willen we graag meer inzicht verwerven in het dagelijkse werk van de Belgische psychologen en (ortho)pedagogen in de schoolse context. Hoe gaan zij met deze vernieuwingen om? Op welke vlakken is hun takenpakket veranderd ten opzichte van enkele jaren geleden? Moeten zij nieuwe competenties ontwikkelen om hun job te kunnen blijven uitvoeren? Welke knelpunten ervaren zij? Vinden er vergelijkbare veranderingen plaats in de drie gemeenschappen of zijn er net grote verschillen?

Afb Blog

Op al deze vragen proberen we een antwoord te vinden in een grootschalig nationaal onderzoek. Ben jij als psycholoog of (ortho)pedagoog werkzaam op een school of in de leerlingenbegeleiding en wil jij ook hieraan meewerken? Houd je mailbox dan in de gaten, want binnenkort kan ook jij onze vragenlijst invullen!

Onderzoek in opdracht van de Psychologencommissie en in samenwerking met Vlaams-Waals interuniversitair consortium.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s