De (kleuter)klas van juf Jelke…. Wie het filmpje van Klasse gezien heeft, is onder de indruk. Het filmpje duurt maar liefst 46 minuten dus je moet er echt even voor gaan zitten. Maar laat je niet tegenhouden: elke minuut is de moeite waard.
Het filmpje gaat over het werken aan relaties met kinderen. In de meeste gevallen is dat niet moeilijk. Maar met sommige kinderen ontwikkelt de relatie zich niet spontaan of staat de relatie onder druk door voortdurende conflicten of onbegrip.
Andy en Adam
Het mooie van dit filmpje is dat het gaat over twee heel verschillende kinderen. Andy is een kind dat het thuis moeilijk heeft en duidelijk nood heeft aan emotionele warmte en steun. Juf Jelke beseft dit maar al te goed. Ze is erg betrokken bij Andy en geeft hem veel aandacht. Maar het probleemgedrag van Andy veroorzaakt veel stress. Haar onmacht om zijn ongewenste gedrag te corrigeren raakt haar… tot tranen toe.
En dan is er Adam. Adam is een rustig en volgzaam jongetje: hij doet precies wat juf Jelke van hem vraagt. Hij vraagt niet om aandacht en lijkt daardoor ook geen behoefte te hebben aan een relatie met juf Jelke. Kortom, aan Adam heb je geen kind. Maar gelukkig voelt juf Jelke zelf wel de behoefte om óók juf te zijn voor Adam.
Coaching
Twee coaches “samen-spel” komen kijken in de klas. Zij observeren, waarderen en adviseren juf Jelke. Het komt erop neer dat niet alleen Adam maar ook Andy meer aandacht nodig heeft: meer aandacht op het juiste moment en op de juiste manier.
Hoe gaat juf Jelke dat voor elkaar krijgen in de drukte van alledag? Kijk zelf maar!
Meer informatie:
Samen-Spel is een evidence-based interventie, ontwikkeld binnen de onderzoeksgroep Schoolpsychologie en Ontwikkeling in Context aan de KU Leuven. Het onderzoeksteam o.l.v. prof. Colpin en prof. Verschueren werd voor de ontwikkeling van deze interventie bekroond met de Marie-Christiane Maselisprijs 2014 door de KVAB. In een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek van UCLL in samenwerking met KU Leuven werd Samen-Spel verder uitgewerkt voor toepassing in de klaspraktijk.
- Vancrayveldt, C., Verschueren, K., Van Craeyveldt, S., & Colpin, H. (2016) Samen-Spel in de kleuterklas. Interventie voor het versterken van leerkracht-kindinteracties bij kleuters met externaliserend gedrag. Caleidoscoop. Tijdschrift voor leerlingenbegeleiding vandaag en morgen. jg 28/2, 28-33.
- Vancraeyveldt, C., Verschueren, K., Van Craeyevelt, S., Wouters, S., & Colpin, H. (2015). Teacher-reported effects of the Playing-2-gether intervention on child externalising problem behaviour. Educational Psychology, 35(4), 466-483.
- Vancraeyveldt, C., Verschueren, K., Wouters, S., Van Craeyevelt, S., Van den Noortgate, W., & Colpin, H. (2015). Improving teacher-child relationship quality and teacher-rated behavioral adjustment amongst externalizing preschoolers: Effects of a two-component intervention. Journal of Abnormal Child Psychology, 43(2), 243-257.
- Van Craeyevelt, S., Verschueren, K., Vancraeyveldt, C., Wouters, S., & Colpin, H. (2017). The role of preschool teacher–child interactions in academic adjustment: An intervention study with Playing‐2‐gether. British Journal of Educational Psychology, 87(3), 345-364.
Geef een reactie