Helden op de fiets

“Ik wens u een goede gezondheidnetflix” is een van de meest courante (en inspiratieloze) nieuwjaarswensen. Goed bedoeld, maar gemakkelijk gezegd natuurlijk. Op een gezonde manier leven is namelijk niet evident, zeker wanneer je voortdurend verleid wordt door lekkere koekjes, welriekende chocolade, snelle en smakelijke take-away,… Een manier om toch een goede gezondheid na te streven en de verleiding niet teveel te moeten weerstaan is door af en toe te sporten. Want sporten is gezond zeggen de mensen altijd. Sporten is gezond, dat kan wel zijn. Het is vooral vermoeiend! Want het is toch zo’n gedoe om je eerst helemaal te moeten omkleden, vervolgens jezelf te moeten uitputten, om je daarna nog eens te douchen en dan de volgende dag opstaan met een lichaam dat niet werkt en dat overal pijn doet. Om van de helse dag die daarop volgt nog maar te zwijgen! Dan lijkt, kosten-baten-gewijs, een serietje kijken vanuit de zetel toch een betere optie. En stel je voor dat je dan nog eens ziek zou zijn ook, dan is de veilige keuze voor de zetel, het dekentje, de warme kop melk met honing, snel gemaakt. Ziek zijn en gaan sporten? Ik ben toch niet gek? Ik inderdaad niet, maar sommige mensen zijn dat wel. Zoals de leden van wielerteam Novo Nordisk, of nog dichter bij huis, de ambassadeurs van Climbing for Life.

Deze mensen hebben diabetes. Diabetes is een chronische ziekte waarbij het lichaam niet zelfstandig suiker vanuit het bloed naar de lichaamscellen kan transporteren. Dit betekent dus dat voeding niet zomaar kan worden omgezet naar energie, iets wat uiteraard noodzakelijk is om te leven, laat staan om te sporten. Om er tegelijk voor te zorgen dat enerzijds de bloedbanen niet teveel suiker bevatten en dat anderzijds het lichaam genoeg energie heeft om te functioneren, dienen mensen met diabetes meerdere malen per dag hun bloedwaarden te controleren. Naargelang de hoeveelheid suiker in het bloed kan er insuline worden toegediend zodat de suiker zich kan verplaatsen naar de lichaamscellen. Ondanks de dagdagelijkse behandeling die nodig is om diabetes onder controle te houden, hoeft diabetes geen barrière te vormen om actief en intensief te kunnen sporten. Meer nog, er zullen er weinig zijn die hun lichamelijke capaciteiten zo goed kunnen inschatten als atleten met diabetes. Als geen ander weten zij wat en wanneer ze moeten eten en drinken om een bepaalde sportieve prestatie te leveren.

Team Novo Nordisk is een internationaal wielerteam dat bestaat uit atleten met type 1 diabetes. Dit jaar waren ze onder andere te bewonderen in Milaan-San Remo, met z’n lengte van 298 kilometer de langste professionele wielerwedstrijd. Ze reden met vier renners (vier!) 250 kilometer voorop in de ontsnapping, een prestatie van formaat! Je kan ze ook komen aanmoedigen dichter bij huis, bijvoorbeeld tijdens de Brabantse pijl, een Vlaams-Brabantse wielerklassieker.

Milano Sanremo 2019
Team Novo Nordisk (in het donkerblauw) in actie tijdens hun ontsnapping in Milaan-San Remo 2019

Climbing for life is een jaarlijks evenement mede georganiseerd door de diabetesliga. Dit jaar was het doel om de mythische Italiaanse berg ‘Passo dello Stelvio’ te beklimmen. 7 ambassadeurs met type 1 of type 2 diabetes hebben zich een heel voorjaar voorbereid om deze uitdaging aan te gaan. Tijdens hun voorbereiding bedwongen ze onder meer de Vlaamse kasseien en Vlaamse Ardennen. Zelf kwam ik ze tegen op de Brabantse Pijl cyclo, alwaar ze mij vlot uit het wiel reden. En dit weekend zetten ze de kers op de taart. De legendarische Stelvio werd bedwongen. Een uitzonderlijk indrukwekkende prestatie!

c4l
Het diabetes liga cycling team en de ambassadeurs van climbing for life zijn klaar om de Stelvio te bedwingen.

Wil je meer weten over deze helden op de fiets, neem dan een kijkje op www.teamnovonordisk.com of volg de pagina www.facebook.com/DiabetesLigaCyclingTeam om op de hoogte te blijven van de avonturen van het diabetes liga cycling team.

3 gedachten over “Helden op de fiets

Voeg uw reactie toe

 1. Beste

  De advertentie van uw berichtverwijst naar een site die het heeft over een antivirus-programma voor gebruikers van Mac-apparaten.
  Klopt die advertentie? Ze vragen om door te klikken naar een andere site.

  Alvast bedankt voor uw antwoord.

  Vriendelijke groeten
  Marcella Hombroux

 2. Beste Marcella

  Advertenties worden beheerd door de host, i.e. WordPress. Wij hebben geen controle over welke advertenties hier getoond worden. Ik raad u dan ook aan om niet op die advertenties te klikken.

  Met vriendelijke groeten
  Koen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: