#maatjegezocht #eenzamejongeren

Deze week start in Nederland de Week tegen Eenzaamheid. Dit jaar georganiseerd door het ministerie in het kader van het actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid. Met dit actieprogramma “wil de overheid de trend van eenzaamheid onder ouderen in Nederland doorbreken”. Waarom alleen ouderen?

Er zijn ook veel jongeren die zich eenzaam voelen. Dat werd de afgelopen twee maanden nog maar eens duidelijk door een golf aan Twitterberichten van jongeren die zich eenzaam voelen (onder de hashtags #maatjegezocht en #eenzamejongeren).

Hugo de Jonge, minister van VWS (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) die het actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid lanceerde, twitterde mee:

Een dappere tweet. Jongeren reageerden massaal. #eentegeneenzaamheid

Maar #eentegeneenzaamheid wil eenzaamheid aanpakken bij ouderen. Zou een landelijk actieprogramma voor iedereen die zich eenzaam voelt niet veel passender zijn?

Taboe versterkt in plaats van doorbroken

Een doel van het actieprogramma is om het taboe op eenzaamheid te doorbreken. Maar door zich enkel te richten op ouderen, kan dat taboe voor jongeren juist versterkt worden. Als campagnemateriaal, zoals posters of tv-spotjes, enkel ouderen laat zien die zich eenzaam voelen, dan wekt dat de indruk dat het wel heel uitzonderlijk is als je je als jongere eenzaam voelt. En dat maakt het alleen nog maar moeilijker voor jongeren om erover te praten. En dat terwijl zoveel jongeren zich eenzaam voelen!

Laten we in actie komen voor iedereen die zich eenzaam voelt

Laten we ons dus inzetten voor iedereen die zich eenzaam voelt. En, minister De Jonge, misschien kunt u dan dat belangrijke voorbeeld zijn en het landelijk actieprogramma Een tegen Eenzaamheid toegankelijk maken voor iedereen die zich eenzaam voelt.

Eenzaamheid komt niet alleen onder ouderen voor. Juist om het taboe op eenzaamheid onder jongeren te doorbreken is het heel belangrijk dat plannen tegen eenzaamheid, die vanuit de overheid worden georganiseerd, zich niet alleen tot ouderen beperken.

 

Meer weten over eenzaamheid bij jongeren? Lees onze vorige blogs hierover, bijvoorbeeld over waarom ook jongeren zich eenzaam kunnen voelen en wanneer eenzaamheid iets is waar we ons zorgen over moeten maken.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s