“Kerstmis is ons beste exportproduct“

…opent deken Ceunen zijn interview in Den Truineer (plaatselijk infozine van Sint-Truiden).

Dergelijke uitspraak zet een onderzoeker aan het denken. Wat maakt dat Kerstmis zo’n goed exportproduct is van de Kerk? Welke kwaliteiten en kenmerken van Kerstmis doen de mensen zo’n deugd?

candle celebration christmas christmas decoration
Foto door Pixabay op Pexels.com

Wanneer ik de inhoud van typische kerstliedjes en activiteiten, christelijk en seculier, onder de loep neem, zijn er enkele thema’s die telkens terugkomen. Mensen tellen af om bij elkaar te zijn, ze leggen hiervoor hun drukke dagelijkse bezigheden stil en moeten soms ver reizen om bij hun geliefden te zijn. Mensen bereiden zich voor, ze versieren hun huis en zoeken geschenken bij elkaar voor wie hun lief is. Ze blikken terug op het voorbije jaar en knutselen met dankbaarheid en verdriet nieuwe wensen in elkaar voor elkaar en zichzelf. Mensen komen samen rondom het Kerstekind, klein kwetsbaar en hulpbehoevend. Kerstliedjes zijn meestal in een melancholische toonkleur geschreven, er mogen tranen losgemaakt worden en het is ok om ‘melig’ en ‘gevoelig’ te zijn, dat betekent dan dat het je raakt. Er wordt ook erg veel over liefde, de ware liefde gezongen die gemist of gevonden wordt. Er wordt stilgestaan bij wat er echt toe doet, prioriteiten worden herordend, vol nieuwe inspiratie, gevonden in de dagen rondom de heilige stilte van de Kerstnacht.

Kerstmis doet deugd omdat het letterlijk propvol voedende deugden zit die een mens gelukkig maken. Laat ik er enkele opnoemen die vanuit wetenschappelijk onderzoek gekend zijn als belangrijke krachtbronnen voor een gelukkig leven hier op aard.

Geborgenheid

Vooreerst geborgenheid, letterlijk en figuurlijk, de kracht van goede relaties met anderen kan niet overschat worden. Een massa aan onderzoekers stoten vanuit verschillende invalshoeken keer op keer op het feit dat de voorspoedige ontwikkeling van mensen gevormd wordt door de kwaliteit van de verbinding met de mensen om hen heen. Sommigen onderzoeken dit vanuit de veilige gehechtheidstheorieën en de impact op de neuropsychologische ontwikkeling, anderen vanuit de zelfdeterminatietheorie waarbij ‘ergens bijhoren’ één van de fundamentele groeivitamines van een mens zijn, nog anderen zien dat de relaties met anderen een zeer grote bron zijn van betekenis in je leven. Mensen zijn vooreerst verbonden met elkaar en afhankelijk van elkaars steun en afstemming om goed tot hun recht te kunnen komen. Goede verbindingen geven je de wortels om je vleugels uit te slaan en jouw eigen kleuren aan de wereld te laten zien. Kerstmis geeft ons een warme cocon midden in de winter om onze wortels te voeden en te versterken en opnieuw uit te vliegen het nieuwe jaar tegemoet.
Met wie wil je graag meer verbonden zijn? Wie geeft jou een veilig en warm gevoel? In welke relatie heb je nog iets te herstellen? Wat kan je daarvoor proberen te ondernemen?

Delen en Dankbaarheid

view of christmas decoration
Foto door Brigitte Tohm op Pexels.com

Cadeautjes, geven aan elkaar. Onderzoek onderbouwt dat geven je meer gelukkig maakt dan ontvangen. Vrijgevigheid kan in allerlei vormen: tijd, aandacht, geld, maakt niet uit. Wanneer je kan geven en andere mensen gelukkig kan maken, draagt dat bij aan je eigen geluk.
Anderzijds is dankbaarheid voor wat je in het leven te beurt valt, klein of groot, een hele belangrijke factor voor mentaal welzijn en ervaren van positieve gevoelens. Het houden van een dankbaarheidsdagboek, gewoon een puntje per dag, maakt de mensengeest al lichter en gelukkiger. Het besef dat het ook anders kan en dat niet alles donker en grijs is, helpt ons meer te leven, niet geleefd te worden en bewust te ontvangen en dankbaarheid te ervaren.

Wat heb je te geven? Wat zijn je kwaliteiten? Waar kan je mensen helpen thuis en op het werk? Wie van de mensen om je heen zou je in een kleine stap vooruit kunnen helpen?
Wat heeft je dankbaar gemaakt vandaag? Wat had je niet willen missen van deze dag? Wie kan je bedanken?

Kwetsbaarheid

Gevoeligheid en kwetsbaarheid. Melig zijn mag, meer nog echt voelen maakt gelukkig. Mindfull opmerken hoe het met jezelf gaat, jezelf niet veroordelen maar vanuit nederigheid verbinden met het mensenras dat nu eenmaal fouten maakt, versterkt je veerkracht en geluk. Zelfmededogen doet groeien en inspireert de mensen om je heen. Vanuit eigen gevoeligheid en grenzen in contact gaan met anderen bevrijdt ons van het slavenjuk van onze eigen successen. We mogen gewoon mens zijn onder de mensen en anderen mogen dat ook. Dit leven vanuit verbondenheid met je eigen kwetsbaarheid, maakt je geduldiger, rustiger en grootmoediger niet alleen naar jezelf maar ook naar anderen.
Hoe kan je groeien in kwetsbaarheid en liefde? Waar kan je milder zijn voor jezelf? Waar durf je meer je eigen menselijkheid te laten zien? Wie mag jouw falen en kwetsbaarheid zien? Waar durf je de connecties te verdiepen?

Positieve Psychologie & de Kerk

ball ball shaped blur bubble
Foto door Pixabay op Pexels.com

Vele deugden en psychologische krachtbronnen die de positieve psychologie ondertussen in kaart bracht, blijken concepten te zijn die al eeuwenlang gekend zijn in verschillende religies en oude filosofieën. De Ontwerper van de essentie van Kerstmis bestaat dan ook al langer dan vandaag. Dit gezegd zijnde, zou de export wel eens zo voorspoedig kunnen verlopen omdat het inspeelt op empirisch onderbouwde fundamentele menselijke basisbehoeften.
In tegenstelling tot het vlotjes kunnen verkopen van Kerstartikelen, is het leven vanuit deze deugden niet zomaar te koop. Alle deugden die nagestreefd worden tijdens deze dagen zijn enkel te verwerven met vallen en opstaan. Alle dagen van het volgende jaar heb je nodig om er in te groeien en ook die van het jaar daarop. Deugden laten zich bemeesteren in het aankweken van goede gewoontes. En de Moeder van Kerstmis heeft niet alleen een sterk exportproduct op de markt gezet, maar ook een levensfilosofie die het leven in deze deugden inspireert, meer nog met haar Sacramenten wil heiligen en hemels versterken.

Vallen en opstaan heeft moed nodig en inspiratie. Gelukkig sta je er niet alleen voor.

Zalige Kerstdagen en een voorspoedig 2020!

Natuurlijk heb ik mezelf hier even laten in het schetsen van een perfect kerstfilmtafereel. Verdrietig genoeg zijn er hoe langer hoe meer eenzame mensen die zelfs tijdens de Kerstdagen geen verlichting vinden voor deze en zelfs nog meer basale behoeften. Misschien ken je zelf wel zo iemand en kan je deze iets sturen van licht of warmte. Gewoon iets zodat deze persoon weet dat hij ook bestaat in het hoofd en hart van andere mensen. Want dan bestaan we echt, wanneer we ergens blijven bestaan ook al zijn we daar niet fysiek aanwezig. En dat is ook Gods grootste kerstcadeau. In de kwetsbaarheid van een mensenkind komt hij ons bezoeken, Hij maakt ons duidelijk dat we ertoe doen. Hij wil bij ons zijn op Kerstmis. Zijn reis naar het familiefeest is de verste van allemaal, ruimtelijk duizelingwekkend en elk jaar is Hij toch op tijd. En Zijn Kerstcadeau? Een Hemelse familie om bij te horen, dagelijkse cadeaus van genade voor het nieuwe jaar en Hijzelf als meest ware kwetsbare Liefde van allemaal.
Blijf alles wat je deugd doet in de Kerstdagen zeker een beetje verder doen in 2020, het zal niet alleen voorspoed brengen aan jezelf. Je geliefden zullen er ook wel bij varen.

person stands on snow covered mountain looking at fireworks
Foto door Simon Migaj op Pexels.com

Referenties

Aknin, L. B., Hamlin, J. K., & Dunn, E. W. (2012). Giving leads to happiness in young children. PLoS one7(6), e39211.

Brantley, J., & Millstine, W. (2011). True belonging: Mindful practices to help you overcome loneliness, connect with others, and cultivate happiness. New Harbinger Publications.

Brown, B. (2015). Daring greatly: How the courage to be vulnerable transforms the way we live, love, parent, and lead. Penguin.

Deci, E. L., & Ryan, R. M. (2008). Self-determination theory: A macrotheory of human motivation, development, and health. Canadian psychology/Psychologie canadienne49(3), 182.

Dewitte, Laura, Vandenbulcke, Mathieu, Schellekens, Tine, & Dezutter, Jessie. (2019). Sources of well-being for older adults with and without dementia in residential care: Relations to presence of meaning and life satisfaction. Aging & Mental Health, Aging & Mental Health; 2019

Emmons, R. A., & Crumpler, C. A. (2000). Gratitude as a human strength: Appraising the evidence. Journal of social and clinical psychology19(1), 56-69.

Lambert, N. M., Stillman, T. F., Hicks, J. A., Kamble, S., Baumeister, R. F., & Fincham, F. D. (2013). To belong is to matter: Sense of belonging enhances meaning in life. Personality and Social Psychology Bulletin39(11), 1418-1427.

Leung, A., Kier, C., Fung, T., Fung, L., & Sproule, R. (2013). Searching for happiness: The importance of social capital. In The exploration of happiness (pp. 247-267). Springer, Dordrecht.

Liu, W., & Aaker, J. (2008). The happiness of giving: The time-ask effect. Journal of consumer research35(3), 543-557.

Neff, K. (2003). Self-compassion: An alternative conceptualization of a healthy attitude toward oneself. Self and identity2(2), 85-101.
Neff, K. D. (2011). Self‐compassion, self‐esteem, and well‐being. Social and personality psychology compass5(1), 1-12.

Öztürk, A., & Mutlu, T. (2010). The relationship between attachment style, subjective well-being, happiness and social anxiety among university students’. Procedia-Social and Behavioral Sciences9, 1772-1776.

Pholphirul, P. (2015). Happiness from giving: Quantitative investigation of Thai Buddhists. Applied Research in Quality of Life10(4), 703-720.

Rana, S., Hariharan, M., Nandinee, D., & Vincent, K. (2014). Forgiveness: A determinant of adolescents’ happiness. Indian Journal of Health and Wellbeing5(9), 1119-1123.

Safaria, T. (2014). Forgiveness, gratitude, and happiness among college students. International Journal of Public Health Science (IJPHS)3(4), 241-245.

Saphire-Bernstein, S., & Taylor, S. E. (2013). Close relationships and happiness. In Oxford handbook of happiness.

Toussaint, L. L., Owen, A. D., & Cheadle, A. (2012). Forgive to live: Forgiveness, health, and longevity. Journal of Behavioral Medicine35(4), 375-386.

Toussaint, L., & Friedman, P. (2009). Forgiveness, gratitude, and well-being: The mediating role of affect and beliefs. Journal of Happiness Studies10(6), 635.

Vansteenkiste, M., & Soenens, B. (2015). Vitamines voor groei: ontwikkeling voeden vanuit de Zelf-Determinatie Theorie. Acco.

Watkins, P. C., Woodward, K., Stone, T., & Kolts, R. L. (2003). Gratitude and happiness: Development of a measure of gratitude, and relationships with subjective well-being. Social Behavior and Personality: an international journal31(5), 431-451.

Webster, J. D. (1998). Attachment styles, reminiscence functions and happiness in young and elderly adults. Journal of Aging studies12(3), 315-330.

 

het kerstverhaal – christmas story in sand art door Immanuel Boie

 

2 gedachten over ““Kerstmis is ons beste exportproduct“

Voeg uw reactie toe

  1. Dankjewel Tine voor je fijne artikel. Wat ik erg waardeer en verfrissend vind is je verbinding van het kerstverhaal met beproefde psychologische basisinzichten. Ook een meerwaarde zijn de vragen die je hebt opgenomen zodat Kerst nog meer verinnerlijkt en beleefd kan worden, en herstellend mag werken in onze diepste relaties. Minieme TIP ter overweging: om de lezers de kans te geven het kerstverhaal te lezen in het historische basisdocument dat we hebben, zou bv. deze link kunnen worden toegevoegd: https://rkbijbel.nl/kbs/bijbel/willibrord1975/neovulgaat/matteus/1; of vanuit het evangelie van Lucas: https://rkbijbel.nl/kbs/bijbel/willibrord1975/neovulgaat/lucas/1 .
    Mvg Anton Waelkens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: