Opgroeien 2019 jaaroverzicht

Het jaar 2019 was gevuld met heel wat boeiende blogposts! Van hoogbegaafdheid, schoolse prestaties en pesten tot verstoord eetgedrag, depressieve gevoelens en chronische ziekten. Opgroeien Blog is enorm trots op de maandelijkse posts die zijn schrijvers neerzetten en vooral ook heel blij dat het lezerspubliek enkel groter wordt. We bereiken niet enkel leerkrachten en hulpverleners, maar ook vele ouders en grootouders!

Naar jaarlijkse gewoonte geven wij graag een overzicht van de vijf meest gelezen posts van het afgelopen jaar. Maar lees ook zeker enkele van onze andere blogposts om 2020 goed in te zetten.

Veel leesplezier!

Top 5 van 2019

  1. Vakantie! Tijd om voor jezelf te zorgen en zo ook voor je kinderen
  2. Hoe herken je een cognitief begaafd kind?
  3. Leerkracht-leerling relaties verbeteren: Een blik op je eigen blik
  4. 5 verschillen tussen geluk en betekenis
  5. Op zoek naar je eigen identiteit door het schoonheidsideaal na te streven

Zeker het ontdekken waard!

>> Te ziek voor school? Onderwijsmogelijkheden voor chronisch zieke kinderen
Kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar zijn leerplichtig. De overgrote meerderheid vervult deze leerplicht op school. Vaak staan leerlingen hier zelf niet bewust bij stil en beschouwen ze het naar school gaan niet altijd als hun favoriete bezigheid, maar school maakt ongetwijfeld een prominent deel uit van hun leven. Scholen dragen voor een groot stuk ook bij aan het groeiproces en de ontwikkeling van leerlingen. Wanneer kinderen en jongeren geconfronteerd worden met een chronische ziekte, blijkt naar school gaan niet meer zo vanzelfsprekend.

>> Motivatie: Moeten we trachten naar meer of beter?
Dit zijn typische uitspraken van ouders en leerkrachten. Hierbij lijkt ervan uit gegaan te worden dat er slechts één soort motivatie is en dat deze verhoogd dient te worden. Klopt dit echter wel? Uit onderzoek is gebleken dat er vier verschillende types motivatie zijn en dat deze niet allemaal gelinkt zijn aan de verhoopte positieve gevolgen. Het lijkt dus niet enkel een kwestie te zijn van meer motivatie, maar ook van betere motivatie.

>> Elke pestsituatie is er één te veel!
Iedereen is wel eens in aanraking gekomen met pesten: als de persoon die pest of gepest wordt of juist als toeschouwer of misschien wel verdediger van de gepeste persoon. Dit laat zien dat pesten een wijdverspreid probleem is. Ons onderzoeksteam vindt het thema zeer relevant en is daarom in 2018 gestart met de Teachers4Victims studie, waarin wordt gekeken naar de rol van leerkrachten bij pesten in het lager onderwijs. In deze blog vertel ik u meer over het thema pesten, de week tegen pesten en onze studie.

>> Helden op de fiets
“Ik wens u een goede gezondheid” is een van de meest courante (en inspiratieloze) nieuwjaarswensen. Goed bedoeld, maar gemakkelijk gezegd natuurlijk.  (…)
Ziek zijn en gaan sporten? Ik ben toch niet gek? Ik inderdaad niet, maar sommige mensen zijn dat wel. Zoals de leden van wielerteam Novo Nordisk, of nog dichter bij huis, de ambassadeurs van Climbing for Life.

Opgroeien Blog zal ook in 2020 klaar staan om jullie te voorzien van de meest interessante posts! Onze onderzoeksgroep, SCeNO, wenst jullie alvast een heel fijn jaar toe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: