Mijn lijf is van mij: seksuele weerbaarheid van kleuters

Mijn lijf is van mij: seksuele weerbaarheid van kleuters

Vorige week werden we opgeschrikt door een bericht over mannen in een zwart busje die een kind snoep aangeboden hebben in onze buurt. De politie werd ingelicht en ouders verspreidden het bericht via sociale media. De kans dat je kind ooit misbruikt wordt door een onbekende op straat is klein maar niet afwezig. De kans op misbruik door een bekende van de familie, op de jeugd- of sportvereniging, een kerkgenootschap of in de hulpverlening is groter. Wij hebben jonge kinderen en onze vraag als ouders was dan ook hoe je jonge kinderen seksueel weerbaar maakt. Jonge kinderen hebben immers nog geen taal om over seksualiteit te praten.

Illustratie van Laura Neuhaus

Moeilijke thema’s kun je bespreekbaar maken via verhalen. Daarom gingen op zoek naar prentenboeken over dit thema. De zoektocht op internet leverde opvallend weinig resultaat. Het kan zijn dat we niet lang genoeg gezocht hebben. Het kan ook zijn dat er nog weinig is. Wat we vonden was het prentenboekje “De baas over je lijf: over bloot, aanraken en grenzen” voor kinderen van 2 tot 5 jaar.

Het boekje is geschreven door twee deskundigen: Melanie Meijer en Iva Bicanics. Op een eenvoudige manier, via drie verhalen over Luuk en Roos, worden kinderen bewust gemaakt van hun lijf en van aanrakingen die wel of niet fijn zijn. De centrale boodschap is: Zeg nee én vertel het iemand. Dat hoeft niet je vader of moeder te zijn, het mag ook een opa, tante of moeder van een vriendje zijn aan wie je vertelt wat er is gebeurd. Maar vertel het altijd íemand. Het boekje eindigt met het ‘nee’-lied dat gezongen kan worden op de melodie van Altijd is Kortjakje ziek of van Olifantje in het bos:

Is er iets dat jij niet wil

Zeg dan ‘nee’ of geef een gil

Zeg het iemand die je kent

Dat je er niet blij mee bent

Is er iets dat jij niet wil

Zeg dan ‘nee’ of geef een gil

De inhoud van het boekje komt overeen met wat ik lees in de literatuur over evidence-based interventies:

  • Het benoemen van de lichaamsdelen inclusief de geslachtsdelen.
  • Het herkennen van prettige en niet prettige aanrakingen (door bekenden).
  • Jij bent de baas (‘jouw kusjes zijn van jou’): zeg nee, en loop weg.
  • Vertel het iemand.

Verder wordt er in de literatuur aangeraden om meerdere malen te herhalen (ten minste 3x) en dat zowel thuis als op school. Verder zou rollenspel en modelling een zinvolle toevoeging zijn.

We lazen de verhalen over Luuk en Roos voor aan onze dochters (4 en 7 jaar). Beide waren geboeid door de verhalen. En we hebben natuurlijk gezongen.

 


Verder lezen:

Manheim, M., Felicetti, R., & Moloney, G. (2019). Child sexual abuse victimization prevention programs in preschool and kindergarten: implications for practiceJournal of child sexual abuse28(6), 745-757.

Website Kind en Seksualiteit: http://kindenseksualiteit.nl/


De illustraties zijn van Laura Neuhaus


 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s