Een zucht van ontspanning in deze coronatijden: Enkele tips voor kinderen en jongeren

Het is al meer dan 7 weken geleden, de aankondiging van de corona-maatregelen. Dat betekent voor vele gezinnen onder andere 7 weken geen weekendactiviteiten, 7 weken geen familie en vrienden bezoeken, 7 weken niet naar school, 7 weken samen thuis zijn. In de vele nieuwsberichten in de media werd al uitgebreid aandacht besteed aan mogelijke negatieve, maar ook positieve effecten van deze periode op ons psychologisch welbevinden en het gezinsleven. Ongeacht hoe u en uw gezinsleden zich voelen in deze bizarre tijden en of u al dan niet positieve of negatieve gevolgen ervaart, blijft het voor de meeste gezinnen zoeken naar structuur, evenwicht, maar ook naar ontspanningsmogelijkheden.

Waarschijnlijk zijn er al heel wat ideeën uit de bus gekomen. U bent misschien al op berenjacht gegaan en hebt al vele puzzels en/of boeken verslonden. Voor de lezers die nog wat inspiratie kunnen gebruiken, hebben wij ook op onze beurt wat online speur- en opzoekwerk verricht naar ontspanningsmogelijkheden voor kinderen en jongeren. We geven u graag hieronder een aantal ideetjes mee en we hopen zo voor een positieve noot te kunnen zorgen in uw huishouden. Sommige activiteiten vragen weinig extra moeite en zijn eerder luchtig. Andere activiteiten kunnen aanzetten tot reflectie en aandacht voor de mentale gezondheid.

We steken graag van wal met de website doublegum die voor ieder wat wils aanreikt. Aan de hand van verschillende categorieën worden gevarieerde en originele activiteiten en spelletjes voorgesteld, met ook oog voor onder andere muziek, cultuur en interieurtips voor jong en oud. U kan er zelf ook tips insturen.

Voor jonge kinderen

  • Vul een corona-werkboekje in. Hier vindt u zo’n werkboekje voor kinderen in de lagere school. Het boekje werd uitgewerkt door het Knaplab, een praktijk voor studie- en psychosociale begeleiding. Er wordt in kindertaal uitgelegd wat het virus is, maar er wordt ook stilgestaan bij mogelijke emoties en hoe je hiermee kan omgaan. Meer van deze informatie- en werkboekjes op maat van kinderen zijn ook te vinden op de overzichtspagina van het Rode Kruis.
  • Leuke doe-activiteiten worden aangereikt op de website ‘leuk met kids’. Er worden verschillende activiteiten voorgesteld, zowel binnenshuis als buitenshuis. Er wordt ook stilgestaan bij mogelijkheden om nieuwe dingen aan te leren en om creativiteit te stimuleren bij kinderen.  
  • Kook eens samen met uw kind. Deze website voorziet vele recepten om samen met kinderen te koken en achteraf lekker op te peuzelen. Zoetigheden, soepjes, pasta’s, maar ook gerechtjes voor speciale gelegenheden zoals Vader-of Moederdag worden beschreven.

Voor tieners en jongvolwassenen

Op de website van WatWat staat een heleboel informatie voor jongeren over uiteenlopende thema’s. U vindt er onder andere ook een informatiepagina over corona voor deze doelgroep. Er wordt stilgestaan bij de maatregelen en wat die betekenen in het leven van jongeren. Er is bijzondere aandacht voor de mogelijke impact op het mentale welbevinden en er worden ook concrete tips aangeboden. Ook verveling wordt als thema aangekaart en er is een uitgebreid overzicht voorhanden om met gevoelens van verveling aan de slag te gaan. De voorbeelden hieronder komen allemaal uit deze lijst.

  • Een originele en grappige activiteitenlijst opgesteld door MnM. Het is een lijst met 101 dingen die je kan doen. Uiteraard niet allemaal even origineel, maar er zitten ook enkele ietwat absurde en grappige ideeën bij, denk bijvoorbeeld aan ‘zet je kerstboom, gewoon voor de sfeer’. Pret verzekerd!
  • Leren stilstaan bij jezelf en tot rust komen. Dit is een samenwerking tussen Rode Neuzen Dag en Safety First om jongeren aan te moedigen te starten met meditatie. Het gaat om een uitdaging met elke dag een korte meditatie-oefening gedurende acht weken. Op een laagdrempelige manier maak je kennis met meditatie om tot rust te komen en stress te verminderen, voor jongeren maar zeker ook voor volwassenen!
  • Een corona-dagboek voor de chaos in je hoofd. Met dit dagboek kan je op een originele manier aan de slag gaan met je emoties en gevoelens. Daarnaast worden er ook tips gegeven om bijvoorbeeld met vrienden in contact te blijven.

Vanuit SCenO wensen wij u en uw gezin graag veel goede moed toe in de komende weken. We hopen dat u deugddoende, plezierige, verbindende en gezellige gezinsmomenten kan ervaren. Na verloop van tijd zullen we met z’n allen met enige verbazing, maar hopelijk ook met warme herinneringen, terugkijken op deze vreemde en bizarre periode.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: