Methylatie: je levensverhaal in je DNA?

Een tijdje geleden werd er een bericht gepost over een nieuw onderzoeksproject aan de KU Leuven, MIND. Daarin werd uitgebreid uitgelegd wat je als deelnemer voor MIND kan doen. Dit blogbericht gaat wat meer in op waar MIND voor staat en wat we onderzoeken.

Het Engelse woord ‘mind’ betekent mening, idee, aandacht, innerlijke gevoelens en gedachten. Door ons onderzoek hopen we beter te begrijpen hoe gevoelens van verdriet en eenzaamheid bij jongeren ontstaan en ontwikkelen. Gelukkig ontwikkelen niet alle jongeren zulke gevoelens. We willen dus ook te weten komen waarom sommige jongeren gevoeliger zijn voor deze problemen terwijl andere juist een grotere veerkracht tonen. Hiermee kan dan rekening gehouden worden als deze jongeren hulp zoeken. Daarom onderzoeken we wat kinderen denken en voelen en de relatie van kinderen met hun ouders en leeftijdsgenoten. Maar wat MIND écht speciaal maakt, is dat dit het eerste onderzoek is dat ook de rol van methylatie van DNA onderzoekt in het ontwikkelen van verdriet of eenzaamheid. MIND staat namelijk ook voor ‘Methylation in Development’. DNA en methylatie zijn echter twee moeilijke woorden, dus die leg ik je graag wat verder uit.

DNA en methylatie

DNA is overal in ons lichaam aanwezig. Het is eigenlijk een soort van handleiding om je lichaam te bouwen: het bepaalt de kleur van je ogen, de vorm van je neus,… maar ook (voor een deel) je karakter. De handleiding is zoals een dik boek waar bladwijzers insteken. De werking van de bladwijzers is zeer complex. Dankzij de bladwijzers leest elk onderdeel in ons lichaam zijn stuk van de handleiding. Sommige stukken van de handleiding worden dus gelezen en andere niet. Een bepaalde stof, methyl, speelt hier een belangrijke rol. Het stofje kleeft als het ware vast op ons DNA. Als de stof aanwezig is, verdwijnt op die plek de bladwijzer en wordt dat deel van je DNA niet gelezen. Dit noemen we methylatie. Al die bladwijzers zijn niet van onze geboorte al aanwezig, ze veranderen doorheen ons leven. Hoewel we nog niet alles begrijpen, weten we dat het aantal bladwijzers en waar ze zich bevinden doorheen je leven verandert. Zulke veranderingen kunnen ontstaan door wat we eten en drinken maar ook door bepaalde levensgebeurtenissen zoals bijvoorbeeld een periode van groot verdriet. Door dit methylatieproces kan ons lichaam zich aanpassen aan zijn omgeving. Meestal is dit positief. Helaas kan een aanpassing na enkele jaren ook negatieve gevolgen met zich meebrengen zoals overgewicht, agressie, enz. Methylatie heeft een invloed op ons gedrag want ook in onze hersenen en in de manier waarop onze hersenen werken, speelt het een grote rol. Er zijn nog veel onduidelijkheden over methylatie, daarom is er MIND!

Waar en hoe vind je die methylatie?

DNA zit overal in ons lichaam, en dus ook op de binnenkant van onze wangen. Door dat er voortdurend speeksel langs onze wangen gaat, komt er een klein beetje van je DNA in je speeksel terecht. Als je dan genoeg speeksel bij elkaar spuwt en de juiste technieken gebruikt om dit speeksel te analyseren, kan je naar de methylatie van het DNA gaan kijken. Bij MIND verzamelen we speeksel bij duizend jongeren. Zo kunnen we nagaan of er een verband is tussen de plaatsen in het DNA waarop de stof methyl aanwezig is en het ontwikkelen van gevoelens van verdriet en eenzaamheid. Die speekselverzameling is niet moeilijk, het is zelfs leuk! Op de foto hieronder kan je zien hoe dit in zijn werk gaat. Het is simpelweg spuwen in een buisje. Er wordt vaak veel afgelachen tijdens deze verzameling.

Meer informatie?

Je kan terecht op onze Facebookpagina (@MINDKULeuven), je kan e-mailen naar de coördinator van het MIND-onderzoeksproject (magali.vandewalle@kuleuven.be) of een contactformulier invullen op onze website www.mindleuven.be! We zoeken nog kinderen in het 5de leerjaar die in de omgeving van Kortrijk wonen om deel te nemen aan MIND!

Plaats een reactie

Maak een gratis website of blog op WordPress.com.

Omhoog ↑