Opgroeien 2017 jaaroverzicht

Het jaar 2017 was een erg mooi jaar voor onze blog Opgroeien! Meer en meer mensen appreciëren wat wij schrijven, laten reacties achter en delen hun favoriete posts op sociale media. Onze onderzoeksgroep, SCenO, is dan ook bijzonder dankbaar voor deze grote groep enthousiaste lezers!

Hieronder geven wij graag een overzicht van onze vijf meeste gelezen posts van dit jaar en ook enkele posts die zeker het ontdekken waard zijn!

Top 5 van 2017

  1. Hoogbegaafdheid: Wat betekent het voor kinderen en leerkrachten?
  2. IQ-test voor alle leerlingen?
  3. Jongvolwassenen van de pampergeneratie: Eindeloze mogelijkheden en ambities, maar ook psychologisch kwetsbaar
  4. Hoogsensitiviteit: Een beloftevol nieuw concept of oude wijn in nieuwe zakken?
  5. Is ‘de slimste mens ter wereld’ ook de intelligentste mens? Misvattingen over intelligentietesten

Zeker te ontdekken waard!

>> Waardevolle lessen uit Finland: Een close-up van het Finse onderwijssysteem

Weinig tot geen huiswerk? Minder lessen en meer pauzes? Weinig toetsen? Op het eerste zicht lijken dit geen factoren te zijn van een goed onderwijssysteem. Echter, niets is minder waar. Het onderwijs in Finland behoort al jaren in de top 5 van het beste onderwijs van de wereld. Maar wat maakt het Finse onderwijssysteem zo speciaal? En, misschien belangrijker, wat kunnen wij van Finland leren?

>> Sociale angst bij jongeren: Wat houdt het in?

Één op vijf Vlaamse jongeren kampt met psychische problemen en één van de meest voorkomende psychische problemen is sociale angst. Sociale angst ontstaat meestal voor het 20e levensjaar, gaat over het algemeen niet vanzelf over en heeft een grote impact op het leven van jongeren. Desondanks krijgt de problematiek relatief weinig aandacht. Voor ons redenen genoeg om op onze blog stil te staan bij wat sociale angst bij jongeren precies inhoudt.

>> Meditatie op school: zweverig of zinvol?

Meditatie is hip. Hollywood celebrities doen het, therapeuten specialiseren in meditatietechnieken, Ingeborg deelt haar mantra’s met televisiekijkend Vlaanderen en Twin Peaks regisseur David Lynch is hartstochtelijk ambassadeur van transcendente meditatie. Maar meditatie is meer dan hip alleen: de positieve effecten ervan worden in toenemende mate bevestigd in wetenschappelijk onderzoek. Recentelijk gaan dan ook steeds meer stemmen op die ijveren voor een plaats voor meditatie op school. Maar is dat een goed idee?

>> Een eetstoornis in je omgeving: Hoe ga je ermee om?

Wanneer we spreken over een eetstoornis, denken we vaak aan graatmagere meisjes die soms in docu’s of op de catwalk verschijnen. In de realiteit bestaat er echter een grote diversiteit aan eetstoornissen die niet altijd binnen dit stereotiepe beeld passen. Het kan best moeilijk zijn om de signalen van een (beginnende) eetstoornis te herkennen. Vaak zijn personen met een eetstoornis heel goed in het geheim houden van hun drang om te vermageren en hun pogingen om dit te bereiken evenals het verbergen van het ‘vermagerde’ lichaam. Toch zijn er enkele dingen die je als vriend, collega, ouder of leerkracht kan opmerken.

Opgroeien 2018!

Als je kijkt naar onze “Wie zijn wij”-groepsfoto, kan je ongetwijfeld enkele nieuwe gezichten ontdekken. SCenO bestaat al lang en wordt bijna ieder jaar uitgebreid. In 2018 zal onze blog dan ook verrijkt worden met enkele nieuwe schrijvers! Ook zullen onze blogposts dit jaar, naar oude gewoonte, gepost worden op de EOS-website – Psyche&Brein!

We kijken er alvast naar uit om ook in 2018 onze meest interessante inzichten en bedenkingen met jullie te delen en hopen op een boeiende interactie met ons leespubliek.

Wij wensen jullie allemaal een sprankelend 2018 toe en bedanken jullie voor de interesse in onze blog!

SCenO

_1110814 - kopie (2)

Plaats een reactie

Blog op WordPress.com.

Omhoog ↑